fbpx

Kaj sploh je self-care?

Self-care je zame na prvem mestu sprejemanje odgovornosti za svoje počutje. Torej, če sem nezadovoljna, nesrečna, brezvoljna, nemotivirana imam 2 opciji:

  1. Spremeni tisto, kar te onesrečuje
  2. Poišči pomoč, ko sam ne zmoreš

Velikokrat nas delajo nesrečne malenkosti, ki se sčasoma nabirajo ”na kup” in nas iz dneva v dan dušijo, potrejo, omejujejo… Moj vzorec je včasih zgledal tako, da sem ostala v situaciji dokler ni bilo res tako nevzdržno, da nisem imela druge kot da naredim drastično spremembo in v paniki za hitro rešitev iskala tisto najbolj instantno.

Recimo par dni sem se vsak dan zbujala tesnobno in bila res slabe volje. Ker je to postalo nevzdržno sem začela telovadit, meditirat, hoditi na sprehode, ekstra zdravo jesti, a ko sem se počutila bolje sem spet vse to opustila. In se seveda kaj kmalu ponovno znašla v istih neprijetnih občutkih. Nihanje razpoloženja, dnevi z veliko motivacije in dnevi čisto brez volje ipd…

Danes je moj pristop drugačen. Skrb zase ima v mojem dnevu posebno mesto, ker vem, da se mi te rutine obrestujejo na dolgi rok. V njih uživam, se jih veselim- zato se k njim tudi vračam. Z rutinami se vsak dan- pa naj bo dober ali slab- vračam k sebi. Sem konsistentna tudi na dneve, ko bi jih najrajši preskočila in tako stopam vsak dan (tudi ko sem brez volje) korak bližje življenju, ki si ga želim živeti.

Želim si življenja, kjer se počutim lahkotno, samozavestno in svobodono v svojem telesu. Jutra si želim mirna, zase. S kratko meditacijo in umirjenim začetkom dneva. In to tudi počnem. Se zbudim, meditiram, pojem zajtrk, se uredim in začnem z delom.

Med delom si vzamem odmor za stretching, par počepov, poskokov ali pa kar 20-30 min telovadbe (najrajši pred kosilom ali pred večerjo). Ko se počutim napeto, se ustavim, nežno popravim svojo držo, dam levo roko na srce, desno na trebuh in zadiham. Opazujem kako se počutim.

Ko jem, v hrani uživam. Nimam (več) slabe vesti, ko pojem pri kosilu tudi kos tortice ali pa, ko mi med delom zapaše čokolada. Vsak dan se posladkam in pri tem zelo uživam. Hrane ne ločujem na dobro ali slabo ampak na priložnost, da nahranim svoje telo IN duha.

Take malenkosti dajo dnevu popolnoma drugo energijo. Torej vprašanje na katerega imaš odgovor le ti je: kakšno življenje si želiš živeti ti?

Kaj lahko narediš že danes, da boš zaspala malo bolj zadovoljna, bolj izpopolnjena, bolj TI?

Več o mojih sprecifičnih self-care rutinah si lahko prebereš TU.

Objem,

Klara

Naslednja objava

Sorodne objave

Oddaj komentar

sl_SISlovenian