fbpx

Kaj si misliš o svojem telesu? Anonimno s S.M.

S.M. je pri meni na coachingu. Prišla je zaradi svoje zgodbe s hrano, ker je opazila, da močno vpliva na kvaliteto njenega življenja. Spodaj delim njene odgovore, ki jih je tako iskreno, tako ranljivo in tako odprto zapisala, da sem si rekla: ”Moram jih deliti.”

Ob njih pa se vprašajmo kaj vse nosi naše telo? Kakšne misli, kakšne občutke? Prepričanja in predsodke, ki nas držijo nazaj? Za katere od njih je čas, da jih spustimo in naredimo prostor za nekaj novega?

Odgovori S.M.:

Kaj mi je na mojem telesu najbolj všeč? Obraz – ustnice, nos, oči, nasmeh; zadnjica, lasje. Da mi na svoj način pomaga. 

Kaj mi je na mojem telesu najmanj všeč? Kaj najtežje sprejmem? Prsi, trebuh, spolovilo, podbradek. Najtežje sprejemem to, da se mi ne zdi dovolj dobro – ne zdi se mi takšno, da bi v njem lahko živela življenje, ki si ga želim. Ker si samozavstne in podjetno uspešne ženske zmeraj predstavljam, kot drugačne od sebe (suhe, takšne, da si lahko oblečejo bolj ali manj katerokoli oblačilo na njih izgleda okej). 

Za kaj vse sem v preteklosti zamerila svojemu telesu? Se mi zdi, da me kje drži nazaj?  Velikokrat imam občutek, da zaradi njega nisem opažena oz. ne dobim toliko priložnosti v službi kot bi jih sicer. Opazim, da punce z drugačnim telesom lažje pritegnejo pozornost.  V mladosti je bilo velikokrat vir obreganja mojih sošolcev in sem v povezavi z njim doživljala medvrstniško nasilje. Omejuje me pri telovadbi, ker nimam ravnotežja, ne morem kolesariti ali drsati, kar včasih omejuje moje možnosti za druženje s prijatelji pa tudi zmenke s fantom. Dolgo sem telesu zamerila, da nisem mogla voziti avtomobila oz. da sem se morala toliko bolj truditi kot drugi, saj imam težave s fino motoriko. Včasih mu zamerim, ker me zaradi njega moj oče obsoja in se ne počutim dovolj dobra. Ker v njem nisem samozavestna me včasih drži nazaj tudi pri užitku v spolnosti, kar mu pogosto zamerim in se še bolj obsojam. 

Kaj vse mi moje telo omogoča? Kakšne čudovite stvari sem do zdaj doživela z njim? Omogoča mi, da fantu kažem ljubezen. Omogoča mi tudi, da vozim avto. Kljub temu da sem imela sprva težave, sem to premagala in sem tako zdaj bolj samostojna. Omogoča mi prijetne občutke, užitek ob hrani, ples po sobi ko sem sama. Omogoča mi, da vsako jutro vstanem in dosegam svoje cilje. Omgoča mi, da objamem svoje bližnje, da zaznam, ko potrebujem pavzo, oddih. 

Kako lahko spremenim svoj notranji monolog, ko pride do mojega trebuščka? Kaj vse  mi daje, omogoča… Omogoča mi užitek v hrani predvsem pa se mi zdi, da njegovo vrednost vidim v tem, da bom z njegovo pomočjo enkrat lahko imela otroke. Pomaga mi bolje slišati svoje telo (kdaj sem sita, kdaj sem lačna, kakšna čustva doživljam, kdaj sem bolna in moram bolj paziti na svoje zdravje). 

S.M. je imela nalogo poiskati ženske, ki so v njenih očeh uspešne, lepe in imajo postavo bolj podobno njej. Torej dokaze: ”meni tudi lahko uspe”.

@mamakuha

@ashleygraham

@lateciat

Ustvari drugačen odnos do svojega telesa in hrane. Odkrij Svobodo Prehranjevanja tudi ti. TUKAJ

Sorodne objave

Oddaj komentar

sl_SISlovenian